Meubelindustrie

Een algemeen probleem in de meubelindustrie is de logistieke beheersing door de diversiteit aan productvarianten. Voor onze klant, gespecialiseerd in het produceren van houten kasten en wandmeubels, hebben wij een web based productconfigurator ontwikkeld om deze problematiek te lijf te gaan.

Met de commerciele inspanningen van de klant en onze expertise op automatiseringsgebied zijn de volgende resultaten bereikt:

·         Meer en breder grip op het verkoopproces

·         Nul fouten door eenduidige communicatie

·         Kostenreductie door verkorten van de supply-chain

Bedrijf

De klant is een vooruitstrevende meubelproducent gespecialiseerd in het ontwerpen en producreren van houten meubels (kasten en aanbouwwanden) en vloeren. Voor de verkoop maakt ze gebruik van dealerkanalen op de landelijke meubelboulevards. De productie van de de meubels vindt plaats in een moderne fabriek in Kroatie. Het logistiek besturingsconcept valt het best te typeren als assemble/make to order.

Probleemstelling

De klant had reeds ervaring met een commerciele productconfigurator. De belangrijkste bezwaren van dit soort tools zijn echter:

·         Hoge beheerskosten (licenties, ontwikkeling)

·         Kennis intensief (programmeer ervaring)

·         Lage acceptatie van woonwinkels

N.a.v. de lancering van een nieuw meubelprogramma (met stevige configuratie problematiek) werd ons gevraagd mee te denken in een oplossing waarmee het dealerkanaal op eenvoudige (en dus betaalbare) wijze haar bestellingen kon samenstellen en visualiseren.

Oplossing

O.b.v. de ervaring van de klant uit het verleden hebben we een voorstel gemaakt voor de ontwikkeling van een nieuwe productconfigurator met de volgende uitgangspunten:

·         Schaalbaar (nieuwe programma’s moeten toegevoegd kunnen worden

·         Beheersbaar (Modeldefinities moeten zelf kunnen worden ontwikkeld

·         Toegangkelijk voor consument

·         Integratie met het verkoopkanaal

E.e.a. is gerealiseerd door slim gebruik te maken van de SQL server. In november 2008 is de configurator met succes gelanceerd in het dealerkanaal. Zowel dealers als consumenten kunnen meubels configureren en deze opslaan waarbij verschillende statussen zijn te onderscheiden (lead, offerte, order). Het dealerkanaal heeft hiermee een prachtige tool in handen om haar klant (de consument) goed te adviseren. Het gehele verkooptraject is door onze klant te monitoren en te ondersteunen. Het eindresultaat (op dit mometn) van de configurator is een visualisatie en stuklijst van de configuratie.

Follow Up

De potentie van de configurator wordt de komende jaar verder opgepakt. Stap voor stap gaan we het integeren in het logistieke- en commerciele proces. In 2009 staat o.a. een verder integratie met de fabriek in Kroatie op stapel. Naar verwachting zal in de nabije toekomst het ERP systeem worden geelimineerd